Hogyan közlekedjünk Taichung-on belül és kívül?

img_4426

Új helyek látogatásakor gyakran okozhat fejfájást az egyszeri utazónak a megannyi busz-, vasút- és metróvonal kibogozása, főleg ha esetenként még elolvasni sem tudja a menetrendet. Nincs ez másképp Tajvanon és Taichung-on belül sem, így a következő, rövid útmutató némi támaszt nyújthat a városba látogatóknak.

A legtöbben valószínűleg először Taipei – Taoyuan repülőterén érintik meg Tajvan földjét, mielőtt azonban még fejvesztve az ország felfedezésére indulnánk, szerezzünk be egyet a két legnépszerűbb, EasyCard és iPass névre hallgató közlekedési kártyák közül. Ezeket akár a repülőtéri “convenience store”-ok valamelyikében (FamilyMart, 7-Eleven, HiLife vagy OK Mart) is, potom 100 tajvani dollárért beszerezhetjük. Ezek előnye, hogy a nagysebességű vasutat kivéve bárhol használható, ráadásul pl. a hagyományos vasúti járatokon néminemű kedvezményt is kapunk a viteldíból.

easy_card_ipass

Taoyuan repteréről számos módon, így nagysebességű vasúton (THSR), hagyományos vasúton (TRA) vagy közvetlen busszal is elérhetjük Taichung belvárosát. Ezek közül értelemszerűen a THSR a legdrágább, melyek durván fél óra alatt teszik meg a Taoyuan – Taichung távolságot, míg ugyanehhez a normál gyorsvonatnak másfél óra, míg a busznak két – két és fél óra szükséges, forgalomtól függően. A THSR egyetlen hátránya, hogy a taichung-i állomás némileg a város szélén kapott helyett, így innen, a csatlakozó Xinwuri állomásról vasúton, busszal, taxival vagy a THSR által, az utasai számára ingyenesen igénybevehető “shuttle” járattal juthatunk a központba.

img_0699

A THSR egyébként alkalmazás formájában e-ticket vásárlási lehetőséget is biztosít, melyet T-Express néven Android-ra és iOS-re is le tudunk tölteni. Itt, ammenyiben néhány héttel korábban vesszük jegyünket, esetenként 5-35%-os kedvezményt is begyűjthetünk, így érdemes böngészni az esetleges árengedményeket. A TRA legkönnyebben használható menetrendje itt érhető el, melyen netes vásárlásra ugyancsak lehetőségünk van, ám a fizetés rész, mandarin nyelvű felülete kuszának tűnhet először. A Taoyuan felől, rendszerint köztes megálló nélkül, az autópályán közlekedő buszok paraméterei pedig ide kattintva tekinthetőek meg.

img_4463

Taichung-ba érve aztán ismét kezdődhet a kétségbeesett kutatás valamiféle közlekedési eszköz után. Érdemes megemlíteni, hogy 2016. októberében átadásra került az új, emelt pályán közlekedő taichung-i vasútvonal, melyhez új állomás is készült. Ennek tükrében a környék tömegközlekedésre némileg felbolydult, a korábbi épülettel szemben található busz és BRT (Bus Rapid Transit) megállókat áthelyezték, így több, korábban egy helyről induló buszjárat is a környék több különböző helyén áll meg. Taichung egyébként kiterjedt busz- és BRT-hálózattal rendelkezik, utóbbiak jellemzően a város északi részét és a taichung-i repülőteret szolgálják ki. A buszok nagy előnye, hogy bármely, 10 kilométernél rövidebb utazás, a fentebb említett közlekedési kártyák egyikével teljesen ingyenes, így akár 0 dolláros kártyával is utazgathatunk kedvünkre.

img_4512

A BRT, bár gyorsabb szolgáltatást takar, semmivel nem kerül többe mint a normál buszok, így bátran vegyük ezeket is igénybe utazásunkhoz. Amennyiben nem ismerjük a kínai írásjegyeket, érdemes letöltenünk a taichung-i buszkövető alkalmazást, mellyel pontosan tudhatjuk mikor jön a következő busz, útvonalat tervezhetünk és természetesen a menetrend felől is tájékozódhatunk. A legfontosabb buszvonalak, így a BRT valamennyi járata érinti a taichung-i vasútállomást, így innen pl. a repülőtér a 9-es illetve a 302-es buszokkal érhető el. A népszerűbb taichung-i célpontokat a buszokon felül a jóval gyorsabb helyi TRA járatokkal is elérhetjük (térkép alább), így például Taichung belvárosa és Fengyuan között érdemes inkább a vasutat választani.

new_line_combined_map

A tömegközlekedés mellett természetesen privát járművek is igénybe vehetőek, így taxikból a nagyobb csomópontok körül mindig találhatunk, melyek viteldíja 70-80 dollártól indul, így egy 5 kilométeres fuvar nagyjából 200 dollár körül mozog, mely társaságban, sok csomaggal utazva szintén nem egy nagy anyagi teher. A bérelt járművekkel viszont már kicsit nagyobb a gond. Amennyiben saját magunk szeretnénk vezetni, érdemes először megbarátkozni a helyi vezetési szokásokkal, melyet a milliónyi, ide-oda cikázó, gyakran figyelmetlen robogós és a sajátságos közlekedési szabályok jelentenek. Bár az országban, Magyarországhoz hasonlóan jobbra tartási kötelezettség van érvényben, ám csúcsidőben illetve egyes, zsúfoltabb helyeken idegörlő lehet a vezetési szokások és a forgalom ritmusának átvétele.

img_2242

Az autóbérlés így főleg akkor előnyös, ha többször szeretnénk tömegközlekedéssel nem vagy nehezen megközelíthető helyekre járni, míg a városon belüli robogózáshoz mindenképpen szükséges némi motoros előélet köszönhetően a fentebb említett körülményeknek. Ezek alternatívája a lehet a Budapesten kialakított MOL Bubi biciklikölcsönző, gyakorlatilag teljesen megegyező elven működő YouBike rendszere, mellyel a város számos pontján találkozhatunk. Bár külön bicikliút egyelőre kevés helyen akad és a város levegője sem éppen a legtisztább, néha hasznos lehet egy gyors A-ból B-be való eljutáshoz. Amennyiben mégis motorizált, ám jogosítvány nélkül is igénybevehető járművet szeretnénk, érdemes felkeresni a Gogoro, elektromos robogókat árusító és kölcsönző üzletét, mely a Taichung-i Műszaki Egyetem közelében, az állomástól nem messze kapott helyet.

img_4508

Mivel gyakorlatilag még semmi használható nem készült el belőle, így nem tetettem említést a várost majdan több irányban is átszerlő Taichung Metro hálózatáról, melynek első vonalát talán jövőre már az utasok is igénybe vehetik.

發表迴響