14 snacks- och maträtter i Taichung

Untitled-1.jpg

Det viktigaste för mig i men resa är helt klart maten. Jag älskar att utforska ny mat och smaka på sådant som är väldigt annorlunda. En nattmarknad i Taichung har både det ena och andra – det vill säga allt möjligt. Jag behöver inte ens vara hungrig för att tycka det är underhållande att strosa omkring på en nattmarknad och fascineras av mat som jag aldrig hade kunnat tänka mig existerar.

Här kommer en lista på 14 vanliga snacks- och maträtter som säljs i Taichung:

 1. Bubbel te:DSCF0704
  Vart man än går i Taiwan, så kommer man att se folk gå omkring med bubbel te i handen. Det är helt enkelt omöjligt att missa. Bubbel te representerar “QQ” konsistensen som Taiwaneser älskar så mycket. Kulorna är gjorda utav tapioka-stärkelse, och tillagas i sockerlag. De är sega i konsistensen och ger denna dryck en mer söt och krämig smak. Det finns många olika sorter, men den vanligaste är svart mjölk te.
 2. Friterade snacks:DSCF0547
  Friterade snacks är mycket populärt bland folket. Det hittar man i princip överallt och i olika skepnader. Bland annat potatis, tofu, olika slags kött, grönsaker, svamp, skaldjur och mycket annat.
 3. Biff- och nudelsoppa:DSCF0612
  Denna Taiwanesiska nationalsoppa innehåller lövbiff, köttbuljong, grönsaker och kinesiska nudlar. Oftast stuvar och puttrar man soppan i flera timmar. Denna soppa är otroligt svår att inte älska.
 4. Rädiskaka:DSCF0616
  Denna “kaka” är främst gjord på rismjöl och rädisor. Den är vanlig att äta till frukost, på dim-sum restauranger men även lite över allt.
 5. Bräserade snacks:
  DSCF0657Dessa bräserade snacks, inkluderar oftast kyckling, tofu, sjögräs, blodpudding och olika slags organ från olika djur. De är kokta i en bräserad sås gjord av speciella ört ingredienser. Det serveras olika, beroende på försäljaren. Antingen med ris, nudlar eller på en pinne. Väldigt populärt bland Taiwaneser.
 6. Bläckfisk:

  DSCF0544
  Något annat som är populärt bland Taiwaneser är bläckfisk. Antingen är bläckfisken marinerad och grillad, eller så är den friterad och serveras med goda kryddor.
 7. Gör din egen soppa:

  DSCF0834
  En annan favorit bland folket är ett matstånd där du gör ditt val av olika kött, skaldjur, grönsaker och nudlar som du lägger i en korg. Säljaren kokar det åt dig och serverar i en soppa.
 8. Danbing:DSCF0514En slags pannkaka i tunn lök smaksatt smördeg, kallas för äggpannkaka. Alternativen för fyllning kan bland annat vara köttfärs, ägg, tonfisk, grönsaker, potatisplättar eller ost. På bilden har jag köpt det på en frukostrestaurang tillsammans med burgare och mjölk te. En typisk Taiwanesisk frukost att äta på en frukostrestaurang.
 9. Vaktelägg takoyaki:

  DSCF0848DSCF0850
  En annorlunda version av Japanska Takoyaki. Man har lagt till vaktelägg och små räkor vilket gör att de blir lite klibbiga och krämiga på insidan, samt krispiga på utsidan. Oftast serveras de med en garnering, som antingen sjögräs, ost, chilisås eller annat.
 10. Imagawayaki:

  DSCF0871
  Dessa små pannkakor är krispiga på utsidan och är fyllda med antingen löst ägg, röd bönpasta eller tjock vaniljsås. Det säljs i princip överallt.
 11. Sushi:

  DSCF0877
  Någonting jag personligen aldrig kan motstå är Taiwanesisk sushi som säljs på vissa nattmarknader, oftast för endast 10 TWD (ca 2 kr) styck. Drömmen för oss sushiälskare!
 12. Grillade snacks:DSCF3331.JPGI alla nattmarknader finns minst ett matstånd med grillade snacks. Där hittar man olika delar av djuret, bland annat grillat grisblod, tarmar, hjärtan, skinn och så vidare. Jag som är vegetarian brukar alltid välja grillad tofu med ris (som är i skepnad av en vit korv). Otroligt gott.
 13. Stinkande tofu:

  DSCF3262Från flera meter bort kan man känna lukten av stinkande tofu, som ofta skrämmer iväg de som aldrig tidigare hört talas om denna speciella rätt. Hemligheten bakom denna lukt är jäsningsprocessen som kan pågå upp till en vecka. Det är tillagat på många olika sätt, beroende på försäljaren. Antingen stekt, ångad, eller kokt, och serveras med antingen inlagda grönsaker, chili sås, eller soppa.
 14. Lunch låda:

  DSCF3273
  Detta är en stor favorit hos mig, och även en utav de vanligaste lunch rätterna att äta i Taiwan. Man kan välja mellan olika alternativ av kött, grönsaker, ägg och tofu som serveras med ris.

發表迴響