Az Aofeng kilátó

img_4591

Az időjárás vagy a szmog ugyan ritkán teszi lehetővé, hogy túrázásainkat esetleg egy-egy jobb kilátással bíró hellyel koronázzuk meg, ám az Aofeng kilátó mindenféle különösebb tervezés nélkül látogatható, így, amennyiben úgy ítéljük, hogy az idő jobbnak mutatkozik, mindenképpen érdemes ellátogatni ide, melyről éjjel Qingshui és Shalu fényeit, nappal pedig akár a Tajvani-szoros vizében is gyönyörködhetünk.

img_4601

Maga a kilátó konkrétan itt található, melyet Taichung belvárosa vagy a T-Life Hostel felől érkezvén a 303-as, 304-es és 305-ös buszokkal közelíthetünk meg, melyekről Qingshui (清水) megállónál érdemes leszállnunk. Érdemes hangsúlyozni, hogy a BRT a Donghai Egyetem után kb. 50 méterenként megáll, így a belvárosból ez az út akár 1-1,5 órát is igénybe vehet és 30-40 dollárba kerül (amennyiben persze nem szakítjuk meg utunkat és szállunk át félúton pl. a 304-es járatról egy 305-ösre, mert akkor csak 6 dollár, köszönhetően annak, hogy 10km alatt az utazás ingyenes). Ennél valamivel gyorsabb, viszont több gyaloglással járó megoldás a helyi vonat (TRA), mellyel szintén Qingshui állomásig kell utaznunk. Amennyiben Taichung állomásról TRA-val indulunk, figyeljünk rá, hogy a vonatunk a Chengzhui vonalon (成追線) keresztül haladjon (ez jól láthatóan fel van tüntetve a vonaton), ellenkező esetben kénytelenek leszünk Changhua állomáson átszállni.

route

A kilátó a busz- és a vasútállomásról is egy könnyed sétával érhető el, útközben a hátunk mögé pillantva figyelhetjük, ahogy lassan Qingshui épületei fölé emelkedünk. A lépcsőzés végén, a kultúrális parkon átvágva egy jól kitáblázott útmenti járdán érhetjük el az Aofeng parkot, melyről máris csodálhatjuk a kilátást, ám legfelső kilátóig még érdemes gyalogolnunk néhány száz métert.

img_4597

Jó időben érdemes némi ételt is vinni, hiszen a kilátóban asztalok és székek is várják a látogatókat, melyekhez szerencsére szelektív kukák is tartoznak, így nem kell attól tartanunk, hogy cipelnünk kell a szemetünket visszaúton.

發表迴響