Ha unod már a büdös tofu-t…

20150922_172820-2

Eleged van már a street food-ból, a különböző tésztákból és lubao-val (滷包) ízesített levesekből? Meghalsz egy jó szaftos hamburgerért, steak-ért vagy más instant érszűkületért?

Akkor jó hírem van, Taichung ugyanis ebben sem fog csalódást okozni. Annak tükrében ugyan, hogy a helyi gasztronómia elítél mindent, amiben zsír és/vagy cukor található, a globalizációnak köszönhetően Taichung-ban és Tajvan-szerte is a világ konyháinak mindenféle változatait megtalálhatjuk, így ezekből válogattam össze néhányat, mely mindenképpen megér egy látogatást, ha kiszakadnál a tajvani gasztronómiából.

SONY DSC

Kezdetnek itt van például a The Freen Burger (樂檸漢堡), melyből mindjárt három is akad Taichung-ban, én azonban eddig csak a Chung Yo plázában található éttermüket próbáltam. A fentebb is látható mogyoróvajas burger potom 149 dollárba került, cserébe egy kifejezetten kellemes ízvilágú eledelt kapunk, mely nincs túl-/alulsütve, nem száraz a buci és láthatóan ki van bélelve minden földi jóval. Egy McDonald’s Big Mac menü kb. 110 dollártól indul, ez mind minőségben, mind mennyiségben veri azt, ráadásul ha rövidnadrágban rendelsz (!), akkor 5% kedvezményt is kaphatsz a teljes rendelés árából. Remek hely, mindenképpen ajánlott kipróbálni!

20151115_173023

Másik, burgerezésre erősen javasolt hely a SOGO pláza közelében található Burger Joint, mely ugyan valamivel emberesebb, fejenkénti 250-300 dolláros cehhel kecsegteti vendégeit, ezért az összegért cserébe Magyarországon pofátlanul drága, ausztrál marhából készült burgert, választásunknak megfelelően levest vagy salátát, illetve 60 dollárig innivalót is kapunk. Ez utóbbit mindössze 50 dollárral megtoldva még egy kellemes milkshake is gondoskodhat arról, hogy aznap már ne együnk többet. Az étterem, a burgerek mellett hot-dogot, steak-et és szendvicseket kínál, érdemes ezeket is kipróbálni.

20160109_200112

Egy remek steak-es élményért célszerű felkeresni a Taiwan Boulevard-on helyet foglaló Ponderosa éttermet. Bár a körülmények és az all-you-can-eat köret iparinak tűnhet, rossz minőségű vagy nem megfelelően elkészített húst itt még sosem ettem. Ételeinket 300-600 dolláros mezőnyből válogathatjuk ki, melyhez végtelen mennyiségben szedhetünk magunknak köretet, salátákat, desszertet és italt is. Komoly, férfias steak-ezésre a rendhagyóan elkészített éjszakai piacos változatot, a sokkal drágább, fejenként mintegy 1100 dollárba kerülő Outback éttermet illetve egyéb, aranyosan kinéző, ám gagyi szolgáltatást nyújtó helyet nem ajánlok, hiszen itt a húsunk akkor is tartalmazhat 1/5 rész túlsütött zsírt és kötőszövetet, ha a legfinomabb, leghúsosabb tenderloin-t választjuk.

20160116_123537

Ha már lassan falnak megyünk a reggelire szervírozott fantuan-tól (飯糰), a hagyományosan Taichung-ra jellemző disznóvéres levestől (豬血湯) és a 7-Eleven szendvicseitől, akkor érdemes kipróbálnunk egy nyugatiasabb kínálattal bíró reggelizőhelyet, például a Dali kerületben található Awesome (甌森廚房) étkezdét. Itt croissant-t, angol reggelit és más nyalánkságokat találhatunk, melyek rendkívül baráti 100-150 dolláros árcédulával kényeztetik csipás szemeinket. Reggelinket helyben is fogyaszthatjuk, de természetesen akár el is vihetjük azt munkába vagy iskolába menet.

20160602_133757

Ha az ízesített jégkásánál (剉冰) valami emészthető szénhidrátban gazdagabb édességre vágyunk, úgy szintén csak a pénztárcánk szabhat határt az elképzeléseinknek. A korábban már említett Chung Yo pláza alagsori része hemzseg a különféle édességeket árusító standoktól és üzletektől, így itt remek cupcake-t, a városszerte megtalálható Rose Pie (薔薇派) üzleteiben pitéket, a Dali éjszakai piacon pedig akár kürtőskalácsot is kóstolhatunk.

20150918_203016

További véletlenszerű frissensültekért érdemes a városszerte hasonló minőséget kínáló japán éttermek egyikét (pl. Kiitaro (樹太老)) felkeresnünk, melyekben japán stílusú “rántott húst”, rizst, káposztát és miso levest kóstolhatunk.

發表迴響